Het Arabisch-Israëlisch conflict

We horen allemaal bijna dagelijks op het nieuws over de conflicten die zich in het Midden-Oosten afspelen en vaak spelen de problemen tussen de Israëliërs en Arabieren een hoofdrol. Maar wat is hier eigenlijk precies aan de hand en wat is de oorsprong van de problemen?

De eerste tekenen

In het begin van de 20e eeuw ontstonden de echte problemen tussen de Joden en de Arabieren in het Midden-Oosten. Hoewel de Arabieren zich al langer ergerden aan het feit dat steeds meer Joden zich in het gebied vestigde, werd er vanaf dat moment geprobeerd om het aantal nieuwkomers af te remmen. Er ontstonden spanningen en er werd steeds vaker geweld gebruikt.

Het ontstaan van Israël

Veel historici zijn echter van mening dat het echte conflict pas begon bij het ontstaan van de staat Israël. Na de Tweede Wereldoorlog keren veel Joden terug naar Palestina, omdat hun voorouders hier ook zouden hebben gewoond. De VN mengt zich ook in het geheel en zij raden aan om het land Palestina op te delen in een deel voor de Joden een deel voor de Palestijnen. De Palestijnen zijn het hier echter niet mee eens en daarom stichten de Joden in 1948 zelf de staat Israël op Palestijns grondgebied.

land_for_peace

Oorlog

De Palestijnen en de Arabische wereld zijn niet blij met de oprichting van Israël en zij besluiten daarom om de oorlog te verklaren aan de nieuwe staat. Ze hadden er echter geen rekening mee gehouden dat het conflict ook verloren zou kunnen worden en al snel blijkt dat Israël de Arabieren de baas is. Het land weet daarna nog verschillende andere gebieden te veroveren.

De toekomst

Zal er ooit nog vrede komen in het Midden-Oosten? Het is op dit moment bijna onmogelijk om een goede voorspelling te maken. Een oplossing lijkt echter ver weg en zowel de Joden als de Palestijnen claimen dat het land en alle heilige plaatsen die het land herbergt aan hen toebehoort.