Commotie om Nobelprijs EU

Wie het nieuws de afgelopen maanden een beetje heeft gevolgd, zal het niet zijn ontgaan dat de Europese Unie eind vorig jaar de Nobelprijs van de Vrede kreeg toegewezen. De EU zou volgens het Nobelprijscomité daadkrachtig hebben opgetreden in tijden van crisis en een continent hebben verenigd.

Niet iedereen is het echter met deze beslissing eens en zelfs enkele maanden na de uitreiking zijn er nog steeds regelmatig protesten. Verschillende oud-winnaars van de Nobelprijs, waaronder Desmond Tutu en Mairead Maguire, vinden dat de EU teveel vertrouwt op militaire kracht en dat is nou precies wat haaks staat op de Nobelprijs van de Vrede.

cartoon_tjeerd_eu

Daarnaast zou de EU volgens verschillende politici uit voornamelijk Zuid-Europa met het huidige beleid juist spanningen veroorzaken, waardoor een humanitaire crisis is veroorzaakt. Steeds meer mensen zouden daardoor twijfelen aan de EU en de EU zou momenteel voornamelijk worden opgedrongen aan burgers.

De EU kan zich ondertussen niet vinden in de kritiek die het krijgt te voorduren. Zowel EU-president Van Rompuy als EC-president Barroso vinden dat de EU in het verleden en het heden een enorme bijdrage levert aan de vrede in Europa en dat het welzijn van burgers in Europa en de rest van de wereld daardoor is vergroot

Tags: , ,